Zorg voor vrijheid
Zorg voor vrijheid is een training waar wij met elkaar gaan kijken naar welke vrijheidsbeperkende maatregelen er bewust en onbewust worden genomen. Daarbij bespreken wij vrijheid beperkingen zoals dieet, maar ook de vrijheid beperkingen zoals opsluitingen zullen aan de orde komen.
Zorg voor vrijheid gaat nauw samen met kennis van wet en regelgeving, daarom worden ook verschillende wetten besproken
Uitgangspunt binnen je werk moet altijd wet en regelgeving zijn! Wetten bepalen de juridische kaders waarbinnen je moet werken. Binnen die kaders kun je protocollen, methodieken en procedures hangen maar de wet bepaald.
Wetgeving zegt dus ook veel over het recht dat cliënt heeft.
We hebben binnen ons werk te maken met veel wetten op verschillende vlakken. Wetten die soms elkaar overlappen of zelfs tegenstrijdig lijken te zijn.
Aan jou als zorgverlener de taak hier zorgvuldig en verantwoord mee om te gaan.
Aan ons om jou hierover meer informatie te geven zodat jij ook weet wat deze wetten zeggen en wat ze voor jou kunnen betekenen
We zullen de belangrijkste wetten waarmee jij mee te maken hebt als het gaat om het onderwerp agressie zo helder mogelijk voor jou beschrijven.
ARBO wet: Arbeidsomstandigheden wet. Deze wet beschrijft alles over de rechten die jij hebt als het gaat om een gezonde en veilige werkomgeving
Wet BIG: Beroepen in de individuele gezondheidszorg. Deze wet is er om zowel de cliënt als de beroepsbeoefenaar te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen en daardoor tegelijkertijd voor het bevorderen van de kwaliteit.
BOPZ wet: Bijzondere opname psychiatrische ziekenhuizen. Deze wet gaat over onvrijwillige opname, gedwongen behandeling en vrijheid beperkende maatregelen.
WGBO: Wet geneeskundige behandelovereenkomst. Deze wet gaat over de overeenkomst tussen de zorgontvanger en de zorgverlener
Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijke gehandicapten: Dit is een nieuwe wet die een betere rechtsbescherming geeft voor cliënten met dementie of een verstandelijke beperking.
Tijdens de training krijgt de deelnemer kennis van bovenstaande Wet & Regelgeving en maken wij de deelnemer bewust van de vrijheidsbeperkende maatregelen die worden toe gepast.
Dit doen wij door te leren waar de wetten over gaan, maar ook door casuïstiek te kijken naar wat er, binnen de locaties waar de deelnemers in werken, gebeurd.