Wat is agressie
Heb je te maken met geweld of agressie op de werkvloer? Contra Trainingen leert werknemers in de zorg, maar ook ander personeel dat in aanraking komt met agressief gedrag, dat je altijd een keuze hebt in de manier waarop je hiermee omgaat. We hebben jarenlange ervaring in het geven van professionele trainingen om op een juiste manier om te gaan met moeilijk gedrag. Wij weten uit ervaring dat agressie in veel gevallen te voorkomen is met de juiste omgang en houding richting de cliënt. Contra Trainingen heeft hiervoor een krachtige methodiek ontwikkeld die jou hierbij kan helpen.
Betekenissen van agressie
Agressie kan voor iedereen iets anders betekenen. Agressie is namelijk een beleving van angst, onmacht en frustratie. Vaak komt agressie voort uit emotie en eerdere ervaringen. Een van de vele verschillende definities is dat agressie een uiting is van frustratie op basis van angst en/of onmacht.
Agressie, een roep om hulp
Wie erover nadenkt dat agressie een uiting is van frustratie op basis van angst en/of onmacht zal agressie herkennen als een hulpvraag. Het biedt je de kans om het te hanteren en er iets mee te doen. De onmacht kan bijvoorbeeld voortkomen uit een verstandelijke beperking, ziektebeeld of verslaving. Een andere mogelijkheid is dat agressie gebruikt wordt als middel. Hier komt de ervaring om de hoek kijken: sommigen hebben vroeger ervaren dat agressie werkt als middel om iets gedaan te krijgen.
Fysieke en verbale agressie
Je kunt agressie onderverdelen in twee verschillende categorieën. Fysieke en verbale agressie. In het geval van fysieke agressie kun je denken aan het kapot maken van spullen, het schoppen tegen een stoel maar ook fysiek geweld tegen mensen: schoppen, slaan of spuwen. Verbale agressie is agressie met woorden. Degene die verbaal agressief is, heeft spanning in het lijf waardoor de verbale communicatie agressief wordt. De stem wordt verheven, misschien wordt er zelfs geschreeuwd of gaat de spreker over op het gebruik van vloekwoorden.
Contra Training helpt
Contra Training heeft ervaring met het leren omgaan met agressie op de werkvloer. Wij zijn ervan overtuigd dat je met een bewuste communicatie en lichaamshouding in veel gevallen agressie, frustratie en miscommunicatie kunt voorkomen. Wil jij weten hoe je je kunt opstellen tegenover cliënten en collega’s zodat je voor jezelf en anderen een prettige en veilige leefomgeving kunt bieden?
Contact