Geweldloos communiceren
Heb je te maken met geweld of agressie op de werkvloer? Contra Trainingen leert werknemers in de zorg, maar ook ander personeel dat in aanraking komt met agressief gedrag, dat je altijd een keuze hebt in de manier waarop je hiermee omgaat. We hebben jarenlange ervaring in het geven van professionele trainingen om op een juiste manier om te gaan met moeilijk gedrag. Wij weten uit ervaring dat agressie in veel gevallen te voorkomen is met de juiste omgang en houding richting de cliënt. Contra Trainingen heeft hiervoor een krachtige methodiek ontwikkeld die jou hierbij kan helpen.
Communicatie met lichaamstaal
Non-verbale communicatie is communicatie waarbij geen woorden worden gebruikt. Ook met je lichaam kun je op veel verschillende manieren een boodschap overbrengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het gebruik van mimiek in het gezicht, maar ook door gebaren en bijvoorbeeld wijzen. Om het verschil te verduidelijken beschrijven we hieronder de verbale en non-verbale communicatie waarmee je kunt communiceren dat je moe bent.
Verbaal:
Je zegt tegen iemand: ‘ik ben moe’.
Non-verbaal:
Je geeuwt en rekt je uit.
De rol van non-verbale communicatie
Wat veel mensen niet weten, is dat 80% van onze communicatie non-verbaal is. Dit is ontzettend veel, des te meer nog omdat we ons vaak richten op verbale communicatie. In het geval van bijvoorbeeld een interventie kan het vervelend uitpakken als er alleen rekening wordt gehouden met de verbale communicatie en niet met de non-verbale communicatie. Hieronder een praktijkvoorbeeld van een verschil in communicatie tussen verbaal en non-verbaal tijdens een interventie.
Voorbeeld:
Saskia was een cliënte. De afspraak was dat wat er ook gebeurt, en welk gedrag Saskia ook laat zien, de begeleiders haar niet zouden afrekenen als persoon en zouden blijven aangeven dat zij er mag zijn. De collega waar ik op dat moment mee werkte gaf inderdaad verbaal aan dat Saskia als persoon er mocht zijn. Daarbij trok ze onbewust een strak en boos gezicht. Alles aan haar gezicht gaf aan dat zij het gedrag van Saskia helemaal zat was. Saskia hoorde de woorden die gezegd werden, maar zag vooral de non-verbale communicatie.
Geweldloos communiceren
De 80% communicatie die op het gezicht van mijn collega te lezen viel, zei veel meer dan de 20% woorden die zij daarbij gebruikte. De woorden die gebruikt werden om Saskia aan te geven dat zij als persoon niet afgewezen werd kwamen daarom niet binnen. De toon werd gezet naar onduidelijkheid en afwijzing waar op een vervelende manier veel onrust uit ontstond.
Contra Training helpt
Bovenstaande praktijkvoorbeelden zijn indicators van een bewuste communicatie waarmee je agressie, frustratie en miscommunicatie op de werkvloer kunt voorkomen. Wil jij weten hoe je je kunt opstellen tegenover cliënten en collega’s zodat je voor jezelf en anderen een prettige en veilige leefomgeving kunt bieden?