Communicatie in de zorg
Heb je te maken met geweld of agressie op de werkvloer? Contra Trainingen leert werknemers in de zorg, maar ook ander personeel dat in aanraking komt met agressief gedrag, dat je altijd een keuze hebt in de manier waarop je hiermee omgaat. Wij hebben jarenlange ervaring in het geven van professionele trainingen om op een juiste manier om te gaan met moeilijk gedrag. Wij weten uit ervaring dat agressie in veel gevallen te voorkomen is met de juiste omgang en houding richting de cliënt. Contra Trainingen heeft hiervoor een krachtige methodiek ontwikkeld die jou hierbij kan helpen.
Communiceren
Communiceren is een boodschap overbrengen van persoon A naar persoon B. A is de zogenaamde zender, deze zendt de boodschap naar ontvanger B. Goede communicatie houdt in dat de zender de boodschap zodanig naar de ontvanger zendt, dat deze de boodschap precies begrijpt zoals deze bedoeld is. Niet alleen wat je zegt en niet zegt is communicatie: ook wat je doet en niet doet is een vorm van communiceren.
Een voorbeeld:
We zitten met z’n allen op de bank. Iemand begint te gapen of knikkebollen. Deze persoon zendt onbewust iets uit. Op dat moment is deze persoon ook aan het communiceren, zonder daarbij iets te zeggen of bewust uit te dragen. Het is belangrijk je bewust te worden van wat je uitzendt, ook als je niet bewust iets communiceert.
Of:
Er wordt een training gegeven en wij zien dat een aantal deelnemers met hun telefoon bezig zijn. Op dat moment zijn ze aan het communiceren met anderen, maar ook met ons. Het feit dat ze niet luisteren maar ervoor kiezen met iets anders bezig te gaan is ook communicatie.
Waarom communiceren we?
Communiceren doen we om elkaar te informeren. We kunnen deze behoefte hebben omdat we graag willen vertellen wat we hebben meegemaakt maar ook bijvoorbeeld om elkaar feedback of duidelijkheid te geven. Zoals de voorbeelden hierboven duidelijk maken, communiceren we ook wanneer we niet bewust een boodschap over willen brengen.
Communicatie op de werkvloer
We hebben met bovenstaande voorbeelden geconstateerd dat alles wat je zegt of doet een signaal afgeeft aan een ander. Al deze signalen kun je communicatie noemen. Ook naar cliënten waar je mee werkt geef je signalen af en communiceer je. Je zult je dus ook op je werk bewust moeten zijn van jouw manier van communiceren. Hoe gedraag je je, hoe kleed je je en hoe is jouw grondhouding?
Contra Training helpt
Bovenstaande voorbeelden zijn de beginselen van een bewuste communicatie waarmee je agressie, frustratie en miscommunicatie op de werkvloer kunt voorkomen. Wil jij weten hoe je je kunt opstellen tegenover cliënten en collega’s zodat je voor jezelf en anderen een prettige en veilige leefomgeving kunt bieden?