Techniek hoofd en kin

Professionele kennis doe je op door ervaring op te doen of te leren door het volgen van cursussen, trainingen of het lezen van boeken. Het is uiteraard jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt om je werk goed te doen. In een serie van blogs, in combinatie met video’s, zullen wij de kennis van de technieken voor het omgaan met agressie verbreden. Dit keer zal de ‘hoofd en kin’ techniek centraal staan.

Wat houdt de ‘hoofd en kin’ techniek in?

Deze techniek kan worden gehanteerd met behulp van drie begeleiders. Begeleider nummer 1 pakt het hoofd van de cliënt vast bij kin en achterhoofd en drukt, met de hand op het achterhoofd, het hoofd van de cliënt tegen zijn lichaam. Dit alles terwijl de andere twee begeleiders de cliënt vasthouden middels de ‘Fixatie en afronding’ techniek. Begeleider nummer 1 heeft de leiding; deze geeft aan wat en wanneer er iets gebeuren moet. Hij is coachend aanwezig en is de enige die met de cliënt communiceert.

Begeleider 1 kan zijn collega’s helpen door het hoofd meer naar beneden te brengen en daardoor het lichaam kleiner te maken. Begeleider 2 en 3 kunnen dan makkelijker hun gewicht op de schouders van de cliënt brengen.

Waar moet je op letten bij de ‘hoofd en kin’ techniek?

Allereerst moet er gelet worden op de manier waarop de kin van de cliënt vastgehouden wordt. Hiervoor kun van je hand een kommetje of een ringetje maken, net wat fijner voor voelt. Belangrijk is dat de vingers aangesloten zijn, zodat knijpen in de kaak of luchtwegen niet meer mogelijk is. Verder moet er worden gekeken naar de hoogte van de schouders van de (kleinste) begeleiders. Wanneer deze niet boven de cliënt uitkomen zal begeleider nummer 1 de cliënt zo laag moeten brengen dat de schouders van de cliënt niet boven die van de kleinste begeleider uitkomen.

Uiteraard moet er ook worden gelet op de gezondheid van de cliënt. Het is van belang dat deze greep geen pijn doet. Let er daarom op dat deze techniek juist wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld de druk van je handen niet op de kin, maar op het hoofd van de cliënt te zetten. Daarnaast mag je je hand ook nooit in de nek van de cliënt leggen, deze moet op de kruin van het hoofd rusten. Is er veel weerstand in de nek, dan kan je beter wachten in plaats van het aangaan van de strijd. Dit voorkomt nekklachten bij de cliënt.

Share this story:

Geschreven door:

emile

Zoeken

 • Henk Zwiers

  Emile is een betrokken, open mens en collega. Hij is integer en en heeft een groot empathisch vermogen. Maar wat mij persoonlijk vooral opviel en aantrok was: Emile kan echt luisteren! Wat wil de ander aan mij overbrengen.

  Lees meer ›

 • Allard Holthuis

  De vijfdaagse cursus Controle Fysieke Beheersing gevolgd bij Emile en Astrid. Bij de start leken mij deze vijf dagen nogal "tijd & kosten begrotend". Echter nu ik terugkijk gaat het om veel meer dan fysieke interventies bij agressie hantering. Veel aandacht voor vertrouwen/respect in de ander resulteerde in zelfreflectie en openheid. Je grenzen kunnen aangeven in extreme situaties en hierin met een beter inzicht kunnen handelen onder druk. Kortom, deze vijfdaagse cursus zou ik een ieder willen aanbevelen die in zijn/haar werk een bovengemiddeld risico loopt om met agressie geconfronteerd te worden. Emile is hierin als mens en docent een sterke persoonlijkheid die ook bij zijn cursisten de grenzen opzoekt met als doel meer inzicht en vaardigheden te realiseren.

  Lees meer ›

 • Chantal van de Weerd

  Meerdaagse training gehad. Mooie opbouw, goede afwisseling in theorie en praktijk. En oog voor jou als individu en je mogelijkheden. Humor waar het kan, maar serieus waar nodig. Ervaren trainers die weten waar ze het over hebben!

  Lees meer ›

 • Karin Langdam

  Emile Daalmeijer is een prima docent met uitstekende didactische kwaliteiten. De Cursus Professioneel Omgaan met Agressie die hij geeft is een toptraining. Binnen de cursus weet Emile een veilig en ontspannen sfeer te scheppen en is er een prettige interactie tussen docent(en) en cursisten. De theorie van de cursus is stevig onderbouwend en maakt bewust. De fixatie- en separatie-technieken die worden aangeleerd en geoefend, zijn heel zorgvuldig, subtiel en ook heel respectvol naar clienten. Absolute aanrader voor een ieder die werkt binnen de (verstandelijk gehandicapten)zorg en mogelijk te maken krijgt met agressie!

  Lees meer ›

 • Karin Bouman

  In maart 2015 heb ik de vijfdaagse cursus CFB gevolgd verzorgd door Emile. De cursus was boeiend, compleet maar toch compact, en duidelijk. Er is duidelijk veel kennis over de doelgroep. Niet alleen het fysieke deel kreeg de nodige aandacht maar ook onderwerpen als preventie, arbeidsomstandigheden, opvang, wettelijke kaders. Het geheel vanuit een respectvolle houding naar de client en een prettige werksfeer voor de begeleider.

  Lees meer ›

 • Laura Limper

  Door het volgen van een 3 daagse training Professioneel omgaan met agressie van Emile heb ik de juiste praktische handvatten om te werken met mensen die agressief gedrag vertonen. Doordat ik nu weet hoe ik moet handelen ben ik zelfverzekerd in het contact. Dit is ten gunste van de client-hulpverlenersrelatie. Ik raad de training dan ook zeer aan voor hulpverleners die werken met deze uitdagende doelgroep

  Lees meer ›

 • Henk van Weeren

  Emile Is kundig en op zoek naar technieken die werken en cliëntvriendelijk zijn. Hij weet de stof goed over te brengen door uitleg en voorbeelden. De trainingen zijn adequaat en goed verzorgd. Emile krijgt van mij een aanbeveling

  Lees meer ›

 • Contra

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›

 • Contra Trainingen

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›