De beenklem

Professionele kennis doe je op door ervaringen of te leren door het volgen van cursussen, trainingen of het lezen van boeken. Het is uiteraard jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt om je werk goed te doen. Vanuit jouw professie blijf je je altijd ontwikkelen door te leren en ervaren. In een serie van blogs in combinatie met video’s zal ik trachten je kennis omtrent technieken voor het omgaan met agressie te verbreden. Te beginnen met de ‘beenklem’.

Wat is de ‘beenklem’?

De ‘beenklem’ is een handige techniek voor het tegengaan van lijflijke agressie van een cliënt. Er zijn verschillende beenklemmen. Zo zijn er beenklemmen als fixatiemiddel om vandaar uit te wachten tot iemand rustig wordt en er zijn beenklemmen die je wilt inzetten wanneer je een cliënt achter wilt laten in een separeer of afzonderingsruimte. Naast het toepassen van deze beenklem kan je een er ook voor kiezen om een separeer deken te gebruiken.
Hoewel het wellicht lijkt alsof er makkelijk los gekomen kan worden vanuit de beenklem, doet schijn in dit geval bedriegen. Bekijk de video om te zien hoe deze techniek in zijn werk gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=qvPFHUlL85o

Hoe werkt de ‘beenklem’?

Bij de ‘beenklem’ gebruik je, zonder dat hier instrumenten aan te pas komen, je eigen lichaam om het lichaam van een ander te blokken. Dit doe je door middel van het zorgen dat de cliënte met de buik op de grond komt te liggen. Vervolgens zorg je dat de armen achter zijn/ haar rug terecht zullen komen. Deze houd je vast. De benen van de cliënte laat je kruizen, waarbij je de voet van het ene been dient te plaatsen ter hoogte van de knieholte van het andere been. Vervolgens duw je met je bovenbeen de andere been van de cliënte omhoog. De handen blijf je te allen tijden vast houden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de cliënte geen kant meer op kan, hoe sterk of agressief deze ook is. Uiteraard moet de techniek wel goed worden uitgevoerd om te zorgen dat men niet uit de beenklem los komt.

Waar moet ik op letten bij het uitvoeren van de beenklem

Bij het uitvoeren van de ‘beenklem’ zijn er een aantal punten die in de gaten gehouden moeten worden. We beginnen bij de belangrijkste; deze beenklem gebruik je alleen wanneer de cliënt enigszins mee werkt. Schat je in dat de benen een te groot risico vormen om deze klem in te zetten, dan wacht je tot het risico aanvaardbaar is. Daarnaast moet je zorgen dat je de cliënte nooit pijn doet. Eerder werd al benoemd dat de techniek goed moet worden uitgevoerd om te werken. Maar weten wat je doet is niet alleen van belang voor de werking. Voor de gezondheid van en de relatie met de cliënte is het wellicht nog wel belangrijker. De ‘beenklem’ moet te allen tijden pijnloos zijn. Zorg daarom dat de been van de cliënte nooit te ver wordt doorgedrukt en dat er niet hard in de polsen geknepen wordt.
Let verder op een goede uitvoering zodat de cliënte nooit uit deze klem los kan komen. Oefen de technieken periodiek zodat je gewend raakt aan de wijze van uitvoering.

 

 

 

Share this story:

Geschreven door:

emile

Zoeken

 • Henk Zwiers

  Emile is een betrokken, open mens en collega. Hij is integer en en heeft een groot empathisch vermogen. Maar wat mij persoonlijk vooral opviel en aantrok was: Emile kan echt luisteren! Wat wil de ander aan mij overbrengen.

  Lees meer ›

 • Allard Holthuis

  De vijfdaagse cursus Controle Fysieke Beheersing gevolgd bij Emile en Astrid. Bij de start leken mij deze vijf dagen nogal "tijd & kosten begrotend". Echter nu ik terugkijk gaat het om veel meer dan fysieke interventies bij agressie hantering. Veel aandacht voor vertrouwen/respect in de ander resulteerde in zelfreflectie en openheid. Je grenzen kunnen aangeven in extreme situaties en hierin met een beter inzicht kunnen handelen onder druk. Kortom, deze vijfdaagse cursus zou ik een ieder willen aanbevelen die in zijn/haar werk een bovengemiddeld risico loopt om met agressie geconfronteerd te worden. Emile is hierin als mens en docent een sterke persoonlijkheid die ook bij zijn cursisten de grenzen opzoekt met als doel meer inzicht en vaardigheden te realiseren.

  Lees meer ›

 • Chantal van de Weerd

  Meerdaagse training gehad. Mooie opbouw, goede afwisseling in theorie en praktijk. En oog voor jou als individu en je mogelijkheden. Humor waar het kan, maar serieus waar nodig. Ervaren trainers die weten waar ze het over hebben!

  Lees meer ›

 • Karin Langdam

  Emile Daalmeijer is een prima docent met uitstekende didactische kwaliteiten. De Cursus Professioneel Omgaan met Agressie die hij geeft is een toptraining. Binnen de cursus weet Emile een veilig en ontspannen sfeer te scheppen en is er een prettige interactie tussen docent(en) en cursisten. De theorie van de cursus is stevig onderbouwend en maakt bewust. De fixatie- en separatie-technieken die worden aangeleerd en geoefend, zijn heel zorgvuldig, subtiel en ook heel respectvol naar clienten. Absolute aanrader voor een ieder die werkt binnen de (verstandelijk gehandicapten)zorg en mogelijk te maken krijgt met agressie!

  Lees meer ›

 • Karin Bouman

  In maart 2015 heb ik de vijfdaagse cursus CFB gevolgd verzorgd door Emile. De cursus was boeiend, compleet maar toch compact, en duidelijk. Er is duidelijk veel kennis over de doelgroep. Niet alleen het fysieke deel kreeg de nodige aandacht maar ook onderwerpen als preventie, arbeidsomstandigheden, opvang, wettelijke kaders. Het geheel vanuit een respectvolle houding naar de client en een prettige werksfeer voor de begeleider.

  Lees meer ›

 • Laura Limper

  Door het volgen van een 3 daagse training Professioneel omgaan met agressie van Emile heb ik de juiste praktische handvatten om te werken met mensen die agressief gedrag vertonen. Doordat ik nu weet hoe ik moet handelen ben ik zelfverzekerd in het contact. Dit is ten gunste van de client-hulpverlenersrelatie. Ik raad de training dan ook zeer aan voor hulpverleners die werken met deze uitdagende doelgroep

  Lees meer ›

 • Henk van Weeren

  Emile Is kundig en op zoek naar technieken die werken en cliëntvriendelijk zijn. Hij weet de stof goed over te brengen door uitleg en voorbeelden. De trainingen zijn adequaat en goed verzorgd. Emile krijgt van mij een aanbeveling

  Lees meer ›

 • Contra

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›

 • Contra Trainingen

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›