Eigen veiligheid

Persoonlijke veiligheid is het allerbelangrijkste. Je kan pas voor anderen zorgen wanneer je voor jezelf zorgt. Daarom moet je als professional, die te maken heeft met agressief gedrag, altijd bewust zijn van je omgeving om te kunnen zorgen voor je eigen veiligheid. Je moet ervoor zorgen dat je jezelf buiten het gevaar kan houden wanneer er onverwachts een agressieve situatie zich voordoet.

Wanneer je voor je eigen veiligheid zorgt, zorg je dat je de omgeving goed kan overzien. Beweeg je zodanig door de ruimte dat je niet van achteren aangevallen kan worden. Je weet waar je vluchtroute is en je zorgt ervoor dat jij eerder bij de vluchtroute kan zijn dan de ander wanneer iemand spanning aan het opbouwen is.. En zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand hebt tussen jou en de agressor, bij voorkeur een afstand van twee armlengtes.

Hoe goed je ook je best doet het kan altijd gebeuren dat je toch wordt aangevallen en vast wordt gepakt. Het vastpakken kan op verschillende plekken van je lichaam en kleding. De ene aanval is risicovoller dan de ander, maar alle aanvallen kunnen voor jou bedreigend overkomen.

Het is altijd belangrijk dat je in balans staat, in de veiligheidsstand en dat je waar nodig controle houdt over de bewegingen die de aanvaller jouw willen laten maken. Dit kan door het kledingstuk vast te pakken die de aanvaller ook vast heeft, of de hand van de aanvaller tegen je lichaam te drukken (dit noemen we fixeren). Vandaaruit krijg je tijd om na te denken, tot rust te komen en te communiceren met de aanvaller.

In veel trainingen leer je technieken om los te komen wanneer je wordt vastgepakt. Als je wordt vastgepakt, moet je jezelf altijd afvragen wat de ernst is van het vastpakken. Moet je wel technieken gebruiken om los te komen? Denk eraan dat de eerste stap altijd is veiligheidsstand, fixeren, communiceren. Wanneer iemand jouw hand heeft gepakt en vergeet los te laten, dan is dat in eerste instantie niet levensbedreigend. Is het dan nodig om een techniek gebruiken om los te komen? Kan je de aanvaller afleiden of vragen of hij wil loslaten. Misschien moet je even wachten en laat hij na een paar seconden vanzelf wel los. In alle gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je rustig blijft, dat je let op je ademhaling en dat je probeert te communiceren met de aanvaller. Je zult zien dat je in de meeste gevallen op die manier los komt.

Natuurlijk kan je in situaties terechtkomen die een groter risico vormen voor jouw veiligheid en gezondheid. Denk daarbij aan haren trekken, bijten en wurgen. Dan is direct in actie komen heel erg belangrijk. Goed weten wat je dan moet doen is essentieel. Dat kan alleen wanneer geleerd wordt wat je moet doen, maar dat je ook blijft oefenen om het goed te doen. Alleen dan heb je kans dat de techniek een automatisme wordt die jou kan helpen op het moment dat je het nodig hebt.

Share this story:

Geschreven door:

emile

Zoeken

 • Henk Zwiers

  Emile is een betrokken, open mens en collega. Hij is integer en en heeft een groot empathisch vermogen. Maar wat mij persoonlijk vooral opviel en aantrok was: Emile kan echt luisteren! Wat wil de ander aan mij overbrengen.

  Lees meer ›

 • Allard Holthuis

  De vijfdaagse cursus Controle Fysieke Beheersing gevolgd bij Emile en Astrid. Bij de start leken mij deze vijf dagen nogal "tijd & kosten begrotend". Echter nu ik terugkijk gaat het om veel meer dan fysieke interventies bij agressie hantering. Veel aandacht voor vertrouwen/respect in de ander resulteerde in zelfreflectie en openheid. Je grenzen kunnen aangeven in extreme situaties en hierin met een beter inzicht kunnen handelen onder druk. Kortom, deze vijfdaagse cursus zou ik een ieder willen aanbevelen die in zijn/haar werk een bovengemiddeld risico loopt om met agressie geconfronteerd te worden. Emile is hierin als mens en docent een sterke persoonlijkheid die ook bij zijn cursisten de grenzen opzoekt met als doel meer inzicht en vaardigheden te realiseren.

  Lees meer ›

 • Chantal van de Weerd

  Meerdaagse training gehad. Mooie opbouw, goede afwisseling in theorie en praktijk. En oog voor jou als individu en je mogelijkheden. Humor waar het kan, maar serieus waar nodig. Ervaren trainers die weten waar ze het over hebben!

  Lees meer ›

 • Karin Langdam

  Emile Daalmeijer is een prima docent met uitstekende didactische kwaliteiten. De Cursus Professioneel Omgaan met Agressie die hij geeft is een toptraining. Binnen de cursus weet Emile een veilig en ontspannen sfeer te scheppen en is er een prettige interactie tussen docent(en) en cursisten. De theorie van de cursus is stevig onderbouwend en maakt bewust. De fixatie- en separatie-technieken die worden aangeleerd en geoefend, zijn heel zorgvuldig, subtiel en ook heel respectvol naar clienten. Absolute aanrader voor een ieder die werkt binnen de (verstandelijk gehandicapten)zorg en mogelijk te maken krijgt met agressie!

  Lees meer ›

 • Karin Bouman

  In maart 2015 heb ik de vijfdaagse cursus CFB gevolgd verzorgd door Emile. De cursus was boeiend, compleet maar toch compact, en duidelijk. Er is duidelijk veel kennis over de doelgroep. Niet alleen het fysieke deel kreeg de nodige aandacht maar ook onderwerpen als preventie, arbeidsomstandigheden, opvang, wettelijke kaders. Het geheel vanuit een respectvolle houding naar de client en een prettige werksfeer voor de begeleider.

  Lees meer ›

 • Laura Limper

  Door het volgen van een 3 daagse training Professioneel omgaan met agressie van Emile heb ik de juiste praktische handvatten om te werken met mensen die agressief gedrag vertonen. Doordat ik nu weet hoe ik moet handelen ben ik zelfverzekerd in het contact. Dit is ten gunste van de client-hulpverlenersrelatie. Ik raad de training dan ook zeer aan voor hulpverleners die werken met deze uitdagende doelgroep

  Lees meer ›

 • Henk van Weeren

  Emile Is kundig en op zoek naar technieken die werken en cliëntvriendelijk zijn. Hij weet de stof goed over te brengen door uitleg en voorbeelden. De trainingen zijn adequaat en goed verzorgd. Emile krijgt van mij een aanbeveling

  Lees meer ›

 • Contra

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›

 • Contra Trainingen

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›