Wat zijn primaire reacties?

Primaire reacties zijn reacties die voortkomen vanuit jouw emotie. Mensen zijn emotionele wezens en met alles wat we doen, zien of denken hebben we te maken met onze emoties. Vanuit dat gevoel ondernemen we actie. De eerste drie of vier seconden is de actie vaak onbewust en dat noemen we een primaire reactie.

Zoals bijgaand figuur laat zien, hebben we bij een agressie-incident altijd te maken met onze eigen emotie. Wij reageren op een agressie incident en in de eerste paar seconden gaat het vaak onbewust en vanuit onze emoties.

Dat wij reageren vanuit onze emoties is niet goed of fout. Het is er en daar moeten we ons bewust van zijn om vandaar uit over te kunnen gaan naar een professionele houding zoals de werkgever dat van ons verwacht.

Primaire reacties zijn onder te verdelen in drie verschillende reacties: vechten, vluchten en bevriezen.

Waarom is het belangrijk om eerlijk te zijn over je emoties?

Emoties hebben altijd invloed op datgene wat je doet. Wanneer je alleen bent, heb je alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf. Maar op je werk heb je te maken met cliënten en collega’s en dan ben je ook verantwoordelijk voor hen en jouw collega’s weer voor jou.

 

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij jij het moeilijk vindt om je emoties te controleren. Of er doen zich situaties voor die jou extra emotioneel prikkelen. Dat kan om allerlei redenen zo zijn, maar het maakt het voor jou makkelijker om met deze situaties om te gaan wanneer collega’s hier vanaf weten. Wanneer jij open en transparant bent over welke emoties er omhoog komen bij de verschillende situaties, kan jij op een gepaste manier ondersteund worden. Daardoor wordt het voor jou makkelijker om een professionele houding aan te nemen.

Wat als je in paniek raakt?

Emoties die je niet onder controle kan houden, kunnen een paniekreactie veroorzaken. Dit gebeurt vooral als het om de emotie angst gaat. Het is belangrijk dat wanneer je in paniek dreigt te raken je de handvatten zoekt om jezelf tot rust te brengen.

Wanneer collega’s bij jou in de buurt zijn, kunnen ze jou daarbij helpen door het makkelijker te maken om je emoties te controleren. Wanneer er niemand in de buurt is moet je dat zelf doen. Wat zijn voor jou de manieren om je emoties te controleren?

Wanneer de emoties hoog oplopen en je dreigt de controle te verliezen, dan merk je dat je hartslag omhoog gaat. Je gaat sneller ademhalen en waarschijnlijk zit je ademhaling hoog. Je handen beginnen te trillen en misschien rollen de zweetdruppels wel over je rug.

Nu is het belangrijk dat je iets zoekt wat jou rustig maakt. Handvatten die jou helpen om controle te krijgen over je lichaam en over je emoties.

Share this story:

Geschreven door:

ContraTrainingen

Zoeken

 • Henk Zwiers

  Emile is een betrokken, open mens en collega. Hij is integer en en heeft een groot empathisch vermogen. Maar wat mij persoonlijk vooral opviel en aantrok was: Emile kan echt luisteren! Wat wil de ander aan mij overbrengen.

  Lees meer ›

 • Allard Holthuis

  De vijfdaagse cursus Controle Fysieke Beheersing gevolgd bij Emile en Astrid. Bij de start leken mij deze vijf dagen nogal "tijd & kosten begrotend". Echter nu ik terugkijk gaat het om veel meer dan fysieke interventies bij agressie hantering. Veel aandacht voor vertrouwen/respect in de ander resulteerde in zelfreflectie en openheid. Je grenzen kunnen aangeven in extreme situaties en hierin met een beter inzicht kunnen handelen onder druk. Kortom, deze vijfdaagse cursus zou ik een ieder willen aanbevelen die in zijn/haar werk een bovengemiddeld risico loopt om met agressie geconfronteerd te worden. Emile is hierin als mens en docent een sterke persoonlijkheid die ook bij zijn cursisten de grenzen opzoekt met als doel meer inzicht en vaardigheden te realiseren.

  Lees meer ›

 • Chantal van de Weerd

  Meerdaagse training gehad. Mooie opbouw, goede afwisseling in theorie en praktijk. En oog voor jou als individu en je mogelijkheden. Humor waar het kan, maar serieus waar nodig. Ervaren trainers die weten waar ze het over hebben!

  Lees meer ›

 • Karin Langdam

  Emile Daalmeijer is een prima docent met uitstekende didactische kwaliteiten. De Cursus Professioneel Omgaan met Agressie die hij geeft is een toptraining. Binnen de cursus weet Emile een veilig en ontspannen sfeer te scheppen en is er een prettige interactie tussen docent(en) en cursisten. De theorie van de cursus is stevig onderbouwend en maakt bewust. De fixatie- en separatie-technieken die worden aangeleerd en geoefend, zijn heel zorgvuldig, subtiel en ook heel respectvol naar clienten. Absolute aanrader voor een ieder die werkt binnen de (verstandelijk gehandicapten)zorg en mogelijk te maken krijgt met agressie!

  Lees meer ›

 • Karin Bouman

  In maart 2015 heb ik de vijfdaagse cursus CFB gevolgd verzorgd door Emile. De cursus was boeiend, compleet maar toch compact, en duidelijk. Er is duidelijk veel kennis over de doelgroep. Niet alleen het fysieke deel kreeg de nodige aandacht maar ook onderwerpen als preventie, arbeidsomstandigheden, opvang, wettelijke kaders. Het geheel vanuit een respectvolle houding naar de client en een prettige werksfeer voor de begeleider.

  Lees meer ›

 • Laura Limper

  Door het volgen van een 3 daagse training Professioneel omgaan met agressie van Emile heb ik de juiste praktische handvatten om te werken met mensen die agressief gedrag vertonen. Doordat ik nu weet hoe ik moet handelen ben ik zelfverzekerd in het contact. Dit is ten gunste van de client-hulpverlenersrelatie. Ik raad de training dan ook zeer aan voor hulpverleners die werken met deze uitdagende doelgroep

  Lees meer ›

 • Henk van Weeren

  Emile Is kundig en op zoek naar technieken die werken en cliëntvriendelijk zijn. Hij weet de stof goed over te brengen door uitleg en voorbeelden. De trainingen zijn adequaat en goed verzorgd. Emile krijgt van mij een aanbeveling

  Lees meer ›

 • Contra

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›

 • Contra Trainingen

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›