Agressief gedrag

Technieken om in te grijpen

Gebruik alleen technieken om in te grijpen wanneer het niet anders kan. Wanneer je echt alles geprobeerd hebt en er geen andere mogelijkheden meer zijn en er is op dat moment een risico voor de veiligheid van de cliënt, voor een ander of voor zijn omgeving, dan kan je ervoor kiezen om technieken toe te passen..

Technieken om in te grijpen zijn altijd bedoeld om de agressor van een hoge mate spanning naar een lagere mate van spanning te helpen. Deze technieken zijn een hulpmiddel en geen strafmaatregel of machtsvertoon.

Wanneer je besluit om technieken in te zetten, gebruik ze dan niet wanneer je alleen bent, maar altijd wanneer er anderen zijn om jou te ondersteunen. Bij ingrijpen als je alleen bent, is het risico groot dat je te snel de strijd met de agressor aangaat en dat jij als verliezer uit deze strijd komt. Uiteindelijk wil je de ander helpen en daar hoort geen verliezer bij, ook niet wanneer jij dat bent.

In relatie blijven

Om de cliënt zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk in de relatie te blijven met de cliënt. Alleen wanneer je in relatie blijft met de cliënt is er communicatie mogelijk en kan je de cliënt helpen. Wanneer de cliënt fysiek gewelddadig gedrag laat zien en hij vormt een gevaar voor zichzelf, een ander of zijn omgeving, dan mogen wij, als er geen andere oplossing is, de vrijheid van de cliënt beperken.

 

We beperken de vrijheid van de cliënt om risico’s te voorkómen en de situatie te controleren en te veranderen. Dat doen wij om de cliënt te helpen om van een hoge mate van spanning naar een lage mate van spanning te brengen. Wanneer we hiervoor fysieke technieken gebruiken, is de kans groot dat we de cliënt een pijnprikkel toebrengen.

 

In het verleden zijn pijnprikkels bewust toegepast om ervoor te zorgen dat de cliënt naar jou ging luisteren. Omdat de cliënt pijn voelde, was de kans groot dat hij naar jou ging luisteren en zijn verzet tegen de vrijheidsbeperking ging stoppen of verminderen.

 

In de meeste situaties draagt een pijnprikkel niet bij tot het helpen van de cliënt om de hoge mate van spanning naar beneden te halen. Sterker nog, vaak zorgt een pijnprikkel ervoor dat de spanning alleen maar hoger wordt. Dat de cliënt toch gaat doen wat je van hem vraagt komt omdat de cliënt niet nog meer pijnprikkels wilt voelen.

 

Ook tijdens het fixeren zijn er mogelijkheden om met de cliënt te communiceren. Wanneer dat niet meteen lukt, zal je even moeten wachten en het enkele ogenblikken later nog een keer moeten proberen. Uiteindelijk wil je de cliënt helpen. Je kan iemand alleen maar helpen als het lukt om met de ander te communiceren. Om te communiceren heb je relatie en rust nodig.

Je kan dus beter in de fixatie even wachten totdat de agressor weer tot rust is gekomen. Vandaar uit kan je met hem gaan communiceren om vervolgens in te schatten wat je volgende stap zal zijn. Je volgende stap is altijd een stap om de cliënt verder te helpen om tot rust te komen.

Gebruik de technieken zoals je de technieken hoort te gebruiken. Bij hevige mate van verzet zal het voorkomen dat je iemand pijn doet. Wanneer je weet wat je doet, ben jij in staat om te corrigeren, zodat je niet vanuit macht je techniek uitgevoerd. Wanneer je technieken uitvoert vanuit controle ben je vaardig en bekwaam in het uitvoeren van technieken. Dan ben je ook in staat om in de relatie te blijven met de cliënt en de cliënt te ondersteunen met de hulp die hij nodig heeft om van hoge mate van spanning naar een lagere mate van spanning te komen. Rust is daarvoor essentieel.

 

Keuzemogelijkheden

Keuzemogelijkheden zijn er genoeg in het gebruiken van technieken. Je kan een keuze maken of je wel of geen technieken inzet en je kan een keuze maken welke technieken je kan gebruiken. Pijnprikkelvrije technieken bestaan, maar alleen wanneer jouw vaardigheid groot is. Met elke techniek kan je iemand pijn doen. Aan jou de keus en de verantwoordelijkheid hoe je er mee omgaat.

 

Zo maak je de inschatting in hoeverre jij jezelf bekwaam vindt en maak je een keuze of je wel of niet extra gaat trainen om nog meer vaardigheden op te doen in het uitvoeren van de technieken. Jij maakt de keuze om gebruik te maken van pijnprikkels of niet. Vanuit mijn ervaring denk ik dat het vaak niet nodig is.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om iemand zijn vrijheid te beperken door iemand te fixeren, heb je vervolgens de keuze wat je na de fixatie gaat doen. Is er een separeer of een afzonderingsruimte aanwezig en ga jij daarvan gebruik maken? Of breng je iemand naar zijn appartement of wacht je op de bank in de woonkamer tot hij weer tot rust is gekomen? Mogelijk ga je vandaaruit verder met de activiteit waar jullie voor het incident al mee bezig waren.

Als professional zal je keuzes moeten maken binnen de kaders die zijn afgesproken en die een bijdrage leveren aan het helpen van de cliënt.

Share this story:

Geschreven door:

ContraTrainingen

Zoeken

 • Henk Zwiers

  Emile is een betrokken, open mens en collega. Hij is integer en en heeft een groot empathisch vermogen. Maar wat mij persoonlijk vooral opviel en aantrok was: Emile kan echt luisteren! Wat wil de ander aan mij overbrengen.

  Lees meer ›

 • Allard Holthuis

  De vijfdaagse cursus Controle Fysieke Beheersing gevolgd bij Emile en Astrid. Bij de start leken mij deze vijf dagen nogal "tijd & kosten begrotend". Echter nu ik terugkijk gaat het om veel meer dan fysieke interventies bij agressie hantering. Veel aandacht voor vertrouwen/respect in de ander resulteerde in zelfreflectie en openheid. Je grenzen kunnen aangeven in extreme situaties en hierin met een beter inzicht kunnen handelen onder druk. Kortom, deze vijfdaagse cursus zou ik een ieder willen aanbevelen die in zijn/haar werk een bovengemiddeld risico loopt om met agressie geconfronteerd te worden. Emile is hierin als mens en docent een sterke persoonlijkheid die ook bij zijn cursisten de grenzen opzoekt met als doel meer inzicht en vaardigheden te realiseren.

  Lees meer ›

 • Chantal van de Weerd

  Meerdaagse training gehad. Mooie opbouw, goede afwisseling in theorie en praktijk. En oog voor jou als individu en je mogelijkheden. Humor waar het kan, maar serieus waar nodig. Ervaren trainers die weten waar ze het over hebben!

  Lees meer ›

 • Karin Langdam

  Emile Daalmeijer is een prima docent met uitstekende didactische kwaliteiten. De Cursus Professioneel Omgaan met Agressie die hij geeft is een toptraining. Binnen de cursus weet Emile een veilig en ontspannen sfeer te scheppen en is er een prettige interactie tussen docent(en) en cursisten. De theorie van de cursus is stevig onderbouwend en maakt bewust. De fixatie- en separatie-technieken die worden aangeleerd en geoefend, zijn heel zorgvuldig, subtiel en ook heel respectvol naar clienten. Absolute aanrader voor een ieder die werkt binnen de (verstandelijk gehandicapten)zorg en mogelijk te maken krijgt met agressie!

  Lees meer ›

 • Karin Bouman

  In maart 2015 heb ik de vijfdaagse cursus CFB gevolgd verzorgd door Emile. De cursus was boeiend, compleet maar toch compact, en duidelijk. Er is duidelijk veel kennis over de doelgroep. Niet alleen het fysieke deel kreeg de nodige aandacht maar ook onderwerpen als preventie, arbeidsomstandigheden, opvang, wettelijke kaders. Het geheel vanuit een respectvolle houding naar de client en een prettige werksfeer voor de begeleider.

  Lees meer ›

 • Laura Limper

  Door het volgen van een 3 daagse training Professioneel omgaan met agressie van Emile heb ik de juiste praktische handvatten om te werken met mensen die agressief gedrag vertonen. Doordat ik nu weet hoe ik moet handelen ben ik zelfverzekerd in het contact. Dit is ten gunste van de client-hulpverlenersrelatie. Ik raad de training dan ook zeer aan voor hulpverleners die werken met deze uitdagende doelgroep

  Lees meer ›

 • Henk van Weeren

  Emile Is kundig en op zoek naar technieken die werken en cliëntvriendelijk zijn. Hij weet de stof goed over te brengen door uitleg en voorbeelden. De trainingen zijn adequaat en goed verzorgd. Emile krijgt van mij een aanbeveling

  Lees meer ›

 • Contra

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›

 • Contra Trainingen

  Storm je erop af en druk je de cliënt, patiënt of het kind tegen de muur of op de grond? Maak je gebruik van judo technieken of doe je maar wat? Grijp je al in als iemand tegenover jou flink staat te schelden of lukt het met de kennis die je hebt om de-escalerend te werken om zodoende agressie te voorkomen?

  Lees meer ›